[language-switcher]

Istoric

Biblioteca Academiei Române

 – Scurt istoric –

La un an după fondarea Societăţii Academice Române, pe data de 6 august 1867, a fost înființată Biblioteca Academiei Române. De la început a avut misiunea de a colecționa, păstra, organiza, cerceta și pune în valoare fondul naţional de manuscrise şi tipărituri, hărți, colecții de artă, colecții numismatice și alte documente ilustrând istoria şi cultura românească, precum şi istoria şi civilizaţia universală.

Biblioteca a susținut marile obiective ale Academiei Române, fundamente ale oricărei culturi naționale: stabilirea normelor ortografiei limbii române, elaborarea gramaticii limbii române și realizarea Dicționarului limbii române.

În contextul proclamării Independenței de Stat a României, la 9 mai 1877, Academia Română a fost declarată Institut Național, la 29 martie 1879, având ca scop înălțarea „culturii limbii și a istoriei naționale, a literelor, a științelor și frumoaselor arte”, biblioteca devenind indispensabilă pentru documentarea marilor proiecte de cercetare ale Academiei.

Biblioteca Academiei Române, înființată ca „nou organ de știință și cultură” al Academiei Române, este ctitoria mai multor generaţii de cărturari care, prin donaţii şi o intensă politică de achiziţii, au contribuit la dezvoltarea ei, fiind, în privinţa colecţiilor patrimoniale, cea mai veche, mai valoroasă şi mai complexă din România.

Colecțiile au continuat să se îmbogățească, grație legii Depozitului Legal, aprobată la 2 aprilie 1885, modificată la 19 martie 1904.  Ion Bianu, inițiatorul, legii declara: „în 1884 am făcut legea tipografiilor obligate să dea exemplare din tot ce tipăresc spre a asigura colecționarea imprimatelor românești”.

Se achiziţionează, totodată, cu prioritate, din ţară şi din străinătate, documente specifice de importanţă deosebită pentru identitatea culturală şi naţională.

Biblioteca Academiei Române are în atribuţii publicarea Bibliografiei naționale retrospective a cărţilor şi periodicelor româneşti, precum şi a unor bibliografii speciale, cum ar fi Bibliografia Mihai Eminescu, dedicată poetului naţional, sprijinind documentarea şi cercetarea privitoare la ştiinţa şi cultura română.

Citește mai mult

error: Conținutul este protejat !!