Caută
Close this search box.
[language-switcher]
Caută
Close this search box.

Lansare de carte: “Istoria Bibliotecii Academiei Române”, vol. al II-lea

Vernisaj

Vernisaj

Sala „Theodor Pallady“
Biblioteca Academiei Române

miercuri, 18 octombrie 2023, ora 11:00

În ziua de 18 octombrie 2023, Aula Academiei Române a găzduit un eveniment remarcabil: lansarea cărții în trei volume Istoria Bibliotecii Academiei Române 1886-1918

După doar un an de la lansarea primului volum ce cupride perioada 1867-1885, colectivul de spcialiști ai Bibliotecii Academiei a reușit să definitiveze următorul volum, structurat în trei părți. Lucrarea reunește în paginile sale documente păstrate în Arhiva Academiei Române, Fond Biblioteca, referitoare la colecțiile de carte, periodice, manuscrise, monede și tablouri, precum și imagini cu aceste valori neprețuite, descrieri ample și portretele personalităților marcante ale vieții academice, bisericești, culturale și istorice ale neamului românesc.

Epoca se suprapune în mare măsură cu perioada Regelui Carol I, începută în anul 1881și încheiată în anul 1914. Au fost anii marilor împliniri în care toate proiectele au prins viață, mutațiile în spiritul modernității și sincronizării cu marile capitale europene se petreceau cu o viteză inimaginabilă, iar Bucureștiul și țara au dobândit o nouă identitate.

O coincidență fericită, așa cum numai istoria poate să ofere, a făcut ca glorioșii ani de modernizare a României să se suprapună cu directoratul lui Ioan Bianu la Biblioteca Academiei Române (1884-1935). Ioan Bianu a fost omul providențial al transformării Bibliotecii într-o instituție model în peisajul cultural european.

Acestea, și încă multe alte date incitante, fac obiectul celor trei volume lansate în toamna acestui an.

Video

DISTRIBUIE

error: Content is protected !!