Caută
Close this search box.
[language-switcher]
Caută
Close this search box.

Oltenia de acum un secol în fotografiile lui Al. Tzigara-Samurcaș

Vernisaj

Vernisaj

Sala „Theodor Pallady“
Biblioteca Academiei Române

miercuri, 15 februarie 2023, ora 12:00

Biblioteca Academiei Române vernisează miercuri, 15 februarie 2023, expoziția “Oltenia de acum un secol în fotografiile lui Al. Tzigara-Samurcaș“. Evenimentul va avea loc în sala “Theodor Pallady” din Calea Victoriei 125, începând cu ora 12. Vor lua cuvântul dr. Narcis-Dorin Ion, managerul Muzeului Național Peleș, dr. Virgil Ștefan Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român și drd. Alina Popescu, curatorul expoziției.

Expoziția documentară, organizată de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, oferă spre analiză publicului o colecție de fotografii dedicată patrimoniului Olteniei, în care istoricul de artă Alexandru Tzigara-Samurcaș surprinde starea de conservare a unor edificii ecleziastice emblematice pentru zonă – Mănăstirile Hurezi, Cozia, Bistrița, Dintr-un lemn, Biserica Sf. Dumitru din Craiova, Episcopia Râmnicu Vâlcea, Schiturile Cornetu și Cetățuia – și specificul arhitectonic al unor biserici din spațiul rural oltenesc, ctitorii de familii boierești din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

Catalog

Oltenia de acum un secol în fotografiile lui Al. Tzigara-Samurcaș

Oltenia de acum un secol în fotografiile lui Al. Tzigara-Samurcaș

Cele 222 de fotografii expuse demonstrează rolul cercetătorului Al. Tzigara-Samurcaș în inventarierea elementelor de patrimoniu cultural din spațiul românesc, la începutul veacului trecut. Imagini realizate cu albumină, gelatino-bromură sau pe hârtie sărată surprind monumente de artă religioasă medievală, proiecte de restaurare finalizate, vederi panoramice ale unor ansambluri arhitecturale, stiluri picturale în fresce și tablouri votive, estetica interioarelor bisericești și meșteșugul sculpturilor în lemn. Interesul său fotografic reiese atât din pasiunea pentru bunurile culturale, cât și din nevoia de a utiliza propriile cadre drept sursă documentară în cursurile prezentate la Școala de Belle-Arte din București.

“Personalitate complexă, spirit enciclopedic cu vocație de colecționar, Alexandru Tzigara-Samurcaș (1872-1952) a fost membru corespondent al Academiei Române. El este cunoscut mai ales ca istoric de artă, inițiatorul Fundației «Regele Carol I» și ctitorul «Muzeului de la Șosea», primul muzeu de etnografie și artă națională din România. În acest context al evocării unei figuri emblematice pentru cultura română, cum este cea a lui Tzigara-Samurcaș, am inițiat la Biblioteca Academiei, începând cu anul 2019, o serie de expoziții tematice dedicate activității sale: «Vestigii culturale din colecția fotografică Al. Tzigara-Samurcaș» (2019), «Obiecte liturgice și poveștile lor în colecția fotografică a lui Al. Tzigara-Samurcaș» (2022). La acestea se adaugă expoziția de astăzi, în care aducem în atenția publicului contemporan patrimoniul Olteniei de acum un veac, pentru comparația cu cel actual” subliniază istoricul de artă Alina Popescu, curator al expoziției.

Expoziția va fi deschisă în perioada 15-24 februarie 2023, de luni până vineri, între orele 9-14. Intrarea este liberă.

Galerie

DISTRIBUIE

error: Content is protected !!