Marius Cristea este un artist al proiectelor, dacă admitem existenţa unei asemenea categorii stilistice. Modul de a lucra deopotrivă cu părţile şi cu întregul este principalul său atribut identitar. Latura materială se împleteşte în mod fericit cu cea conceptuală. Altfel spus, fiecare artefact, fie el pictură, desen sau obiect, câteodată toate acestea la un loc, are valoare estetică în sine, participând totodată la un adevăr mai cuprinzător decât cel al legilor de compoziţie internă, al căror rezultat este.
Cristea îşi concepe planurile expoziţiilor cu mult timp înainte de campaniile propriu-zise de lucru, sesiuni care sunt, de asemenea, bine aşezate în calendar. Este vorba despre timpul de graţie aflat în spatele proiectelor sale. Paşii morfologici sunt urmaţi fără căutarea scurtăturilor. Dimensiunea materială îşi joacă din plin atuurile. Suport, pigment, şasiu ori dimensiune fizică, toate aceste trec prin filtrul sine qua non al tipului de imagine cu care operează.
Studii:
– Universitatea de Artă Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Pedagogia Artei,
clasa prof. univ. dr. Simona Runcan, 1997 – 2001
– Liceul de Artă “Dinu Lipatti” Piteşti, clasa prof. Ion Pantilie, 1991 – 1994
– Studii în atelierul artistului plastic prof. Gheorghe Pantelie, 1995 – 1996
Afiliat la:
2002 – Uniunii Artiştilor Plastici din Piteşti – România – secţia pictură
Distincție:
2017 – Premiul acordat de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, pentru lucrarea „Zero – Pentagon” în cadrul Saloanelor Moldovei ediția a XXVII-a 2017.
Muzeul „Grand Hotel Sofianu”
Lucrarea face parte din colecția „Flori din Gradina Raiului”, tehnica folosită este acrilic pe pânză, cu dimensiunea de 30 x 30 cm, anul realizării lucrării este 2010
Marius Cristea ne conduce silenţios prin Grădina Raiului în a VI-a zi a Genezei, ziua în care florile de măr nu erau încă fructe ale ispitei către Păcat.
Expoziţia deschisă la Galeria de Artă METOPA din Piteşti, sub acest generic, de către pictorul Marius Cristea este o demonstraţie de eleganţă, rafinament şi modernitate. Artistul propune, prin panotajul lucrărilor pe simeze, un ritm muzical, bazat pe şirul lui Fibonacci; astfel aşază sub forma polipticului
3, 5, 8, lucrări pe care le amplifică sau simplifică, în funcţie de dominanta cromatică.
Prof. ION PANTILIE, pictor
– Cafeneaua Literara Nr. 7/82/2010
Marius Cristea, Artist vizual
Uniunii Artiştilor Plastici