Caută
Close this search box.
[language-switcher]
Caută
Close this search box.

Centenarul încoronării regilor întregitori de țară – 1922-2022

Vernisaj

Vernisaj

Sala „Theodor Pallady“
Biblioteca Academiei Române

joi, 13 octombrie 2022, ora 13:00

Biblioteca Academiei Române vernisează joi, 13 octombrie 2022, expoziția “Centenarul încoronării regilor întregitori de țară – 1922-2022”. Evenimentul va avea loc în sala “Theodor Pallady” din Calea Victoriei 125, începând cu ora 13, și va fi deschis de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române. Conceptul expozițional va fi detaliat de istoricul de artă Alina-Monica Popescu, curatorul expoziției.

La un secol de la încoronarea regală din octombrie 1922, expoziția oferă publicului o imagine completă a efortului organizatoric ce a stat în spatele reușitei solemnităților. Efervescența momentului și diversitatea activităților prin care s-a promovat un eveniment de importanță istorică vor fi ilustrate prin fotografii ce surprind momentele încoronării din Catedrala de la Alba Iulia și principalele personalități implicate, ceremonialul manifestărilor, precum și imagini ale construcțiilor executate cu acest prilej. Alături de acestea vor fi expuse proiectele de promovare festivistă descrise în publicațiile vremii, emisiunile monetare, discursurile oficiale ale oamenilor politici sau ale demnitarilor din țările aliate.

 

Catalog

Centenarul încoronării regilor întregitori de țară – 1922-2022

Centenarul încoronării regilor întregitori de țară - 1922-2022

“Încoronarea regilor Ferdinand și Maria este ultimul act fundamental întregitor al Marii Uniri. Fără încoronare, Marea Unire rămânea neîmplinită. […] Monarhia constituțională, inaugurată la 1866, odată cu înscăunarea principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, a adus României stabilitate și echilibru, creând – prin efortul elitei politice și intelectuale și prin antrenarea în acest efort a națiunii – auspiciile sincronizării noastre cu Europa Occidentală, adică așezarea noastră în acel circuit de valori verificate.” apreciază acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Conceptul expoziției aduce în atenția publicului contemporan mijloacele de informare de la începutul secolului XX: știrile din jurnale și textul foilor volante, fotografiile, clișeele stereoscopice pentru aparate de vizualizare cu două obiective, prezente la bâlciuri si la alte evenimente publice, ce aveau un impact vizual remarcabil. La toate acestea se adaugă emisiunile filatelice, cât și proiecte cu un “marketing” ingenios, precum cele ale unor ambalaje de chibrituri si țigări.

 

“Dacă secolul XXI este deja expert în termeni precum «promovare», «diseminare», «mediatizare» si percepe mass-media ca pe un bun dat si imuabil, este interesant de observat modul în care arta oficială a secolului al XIX-lea, din timpul domniei regelui Carol I, cu posibilități relativ limitate de distribuire către publicul larg, începe să se modernizeze în timpul regelui Ferdinand I” este de părere istoricul de artă Alina-Monica Popescu, curatorul expoziției.

În absența radiodifuziunii, a cărei prezență se va face simțită abia în deceniul următor, presa si tipărirea de broșuri au acoperit în mare parte promovarea serbărilor publice de acum un secol, împreună cu filmul încoronării, realizat de Fundația Culturală “Principele Carol” pentru proiectarea în cinematografe, și cu fotografiile familiei regale, în format de carte poștală, metodă de propagandă dinastică consacrată încă din timpul domniei regelui Carol I.

Expoziția, organizată de Cabinetul de Stampe și de Cabinetul de Numismatică, va fi deschisă în perioada 13-28 octombrie 2022, de luni până vineri, între orele 9-14. Intrarea este liberă.

 

Galerie

DISTRIBUIE

error: Content is protected !!