Caută
Close this search box.
[language-switcher]
Caută
Close this search box.

William Shakespeare

William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564 – d. la 23 aprilie 1616) a fost un poet şi dramaturg englez, considerat în mare măsura ca fiind unul din cei mai mari scriitori în limba engleză şi un dramaturg proeminent al lumii.

William Shakespeare

William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564 – d. la 23 aprilie 1616) a fost un poet şi dramaturg englez, considerat în mare măsura ca fiind unul din cei mai mari scriitori în limba engleză şi un dramaturg proeminent al lumii. El e adesea numit poet naţional al Angliei şi “Poet din Avon” (“Bard of Avon”). Lucrările sale au supravieţuit, incluzând unele colaborări, alcătuite din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, şi alte multe poezii. Dintre acestea, unele sunt considerate drept cele mai strălucitoare opere scrise vreodată în literatură, datorită priceperii lui Shakespeare de a depăşi naraţiunea şi de a descrie cele mai intime şi profunde aspecte ale naturii umane. Piesele lui de teatru au fost traduse în fiecare limbă vorbită şi sunt jucate mai des decat cele ale oricărui alt dramaturg.

Shakespeare a produs majoritatea muncii sale cunoscute între 1589 si 1613. Piesele lui de început au fost în special comedii şi istorii, genuri pe care el le-a ridicat la punctul maxim de rafinament şi artă până la sfârşitul secolului al 16-lea. După aceea, el a scris în special tragedii înainte de aproximativ 1608, incluzând “Hamlet“, “Regele Lear” (King Lear) si “Macbeth“, considerate unele dintre cele mai strălucite lucrări în limba engleză. În acest ultim aspect, el a scris comedii tragice, de asemenea ştiute ca aventuri romantice, şi a colaborat cu alţi dramaturgi.

Influenţa exercitată de Shakespeare asupra vorbitorilor de limba engleză din întreaga lume se reflectă prin recunoaşterea imediată a unor citate din piesele lui Shakespeare, titlurile operelor bazate pe fraze din Shakespeare şi numeroasele adaptări ale pieselor sale. Alte semne ale influenţei sale contemporane sunt includerea sa în primele 10 poziţii într-un top al “Celor mai importanţi 100 de britanici”, sondaj sponsorizat de BBC.

William Shakespeare- Visul
William Shakespeare- Macbeth
William Shakespeare- Regele Lear
error: Content is protected !!