Caută
Close this search box.
[language-switcher]
Caută
Close this search box.

Theodore Roosevelt


Theodore Roosevelt, Jr. (27 octombrie 1858 – 6 ianuarie 1919), cunoscut de asemenea ca T.R. sau Teddy (publicului larg, dar niciodată celor apropiaţi sau familiei), a fost cel de-al douăzeci şi cincilea vicepreşedinte şi cel de-al douăzeci şi şaselea preşedinte al Statelor Unite ale Americii servind două mandate între anii 1901 şi 1909. A fost cel de-al 25-lea vicepreşedinte al Statelor Unite înainte de a deveni preşedinte în urma asasinării preşedintelui William McKinley. 

Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelt, Jr. (27 octombrie 1858 – 6 ianuarie 1919), cunoscut de asemenea ca T.R. sau Teddy (publicului larg, dar niciodată celor apropiaţi sau familiei), a fost cel de-al douăzeci şi cincilea vicepreşedinte şi cel de-al douăzeci şi şaselea preşedinte al Statelor Unite ale Americii servind două mandate între anii 1901 şi 1909. A fost cel de-al 25-lea vicepreşedinte al Statelor Unite înainte de a deveni preşedinte în urma asasinării preşedintelui William McKinley. Prin depunerea jurământului de preşedinte la 42 de ani, Theodore Roosevelt a devenit (şi a rămas până în ziua de azi) cel mai tânăr preşedinte din istoria Statelor Unite.

În cadrul Partidului Republican a fost un reformator, căutând să promoveze ideile conservatoare ale partidului în secolul al 20-lea. Mai târziu s-a distanţat de prietenul şi succesorul său desemnat, William Howard Taft, şi a candidat în alegerile prezidenţiale din 1912 ca şi candidat al unui al treilea partid, Partidul Progresiv, al cărui lider a fost. Teodore Roosevelt a servit multiple roluri politice şi non-politice în societatea americană a începutul secolului al 20-lea fiind guvernator al statului New York, istoric, naturalist, explorator, autor, soldat. 

T.R. este de asemenea faimos prin tipul de personalitate pe care l-a adus în prim-planul societăţii americane, pentru energia, interesele şi realizările sale pe planuri multiple, genul său de masculinitate şi aparenţa sa de “cowboy” şcolit.

În calitatea sa de secretar adjunct al Marinei SUA, a militat şi s-a pregătit (din toate punctele de vedere) pentru un război cu Spania în 1898. A organizat şi a ajutat la comanda Întâiului Regiment Voluntar de Cavalerie (conform originalului, 1-st U.S. Volunteer Cavalry Regiment), aşa numiţiilor the Rough Riders, în timpul războiului americano-spaniol. Reîntors la New York ca un erou de război, a fost ales ca guvernator al statului New York în acelaşi an 1898.

Roosevelt a fost de profesie istoric, avocat, naturalist şi explorator al bazinului Amazonului; cele 35 de cărţi pe care le-a scris includ teme cum sunt viaţa în aer liber, istorie naturală, frontiera Americii, istorie politică, istorie navală şi o autobiografie.

Theodore Roosevelt- History as Literature and Other Essays
error: Content is protected !!