Caută
Close this search box.
[language-switcher]
Caută
Close this search box.

Obiectele liturgice și poveștile lor în colecția fotografică a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș

Vernisaj

Vernisaj


Sala „Theodor Pallady“
Biblioteca Academiei Române

 

4 mai 2022, ora 12:00

Biblioteca Academiei Române vernisează miercuri, 4 mai 2022, expoziția „Obiectele liturgice și poveștile lor în colecția fotografică a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș“. Evenimentul va avea loc în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei 125, începând cu ora 12.

Vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, prof. Tudor Berza, membru corespondent al Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, directorul general al Bibliotecii Academiei Române, și Alina Popescu, curatorul expoziției.

Catalog

Catalog Tzigara

Obiectele liturgice și poveștile lor în colecția fotografică a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș

Împlinirea a 150 de ani de la naşterea şi a 70 de ani de la moartea lui Alexandru Tzigara-Samurcaş este un fericit prilej pentru Biblioteca Academiei Române de a omagia viaţa şi opera acestuia printr-un eveniment expoziţional, venit ca o urmare firească a expoziţiei Vestigii arhitecturale din colecţia fotografică Alexandru Tzigara-Samurcaş pe care am avut plăcerea să o organizăm în 2019.
Personalitate complexă, mereu în vâltoarea evenimentelor – în calitate de prefect al Poliţiei bucureştene în timpul ocupaţiei germane, de secretar al reginei Elisabeta, de profesor universitar, sau de însărcinat cu identificarea şi protejarea bunurilor culturale mobile, a avut timp să fie şi un erudit de seamă, cu interes, cunoştinţe şi aplecare pentru multe domenii ale culturii.

Expoziția aduce în prim plan poveștile obiectelor liturgice prezentate în cele peste 150 de fotografii, documente și manuscrise din imensa arhivă a istoricului de artă Alexandru Tzigara-Samurcaș aflată în colecțiile Bibliotecii Academiei Române, găzduite de Cabinetul de Stampe şi Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară.

Potir și antimis de secol XVI, liturghier din veacul al XVII-lea, ferecătură de Evanghelie, chivot, ripidă și cățuie aparținând Mănăstirii Cotroceni, epitaf din Mănăstirea Dragomirna sunt doar câteva dintre fotografiile care demonstrează rolul omului de cultură Alexandru Tzigara-Samurcaș în inventarierea și protejarea patrimoniului cultural național, în anii tulburi din timpul Primului Război Mondial.

În calitatea sa de prefect al orașului București, Tzigara-Samurcaș a reușit, prin intervențiile de pe lângă armata germană, să împiedice numeroase sustrageri de obiecte bisericești din teritoriul ocupat. A fost împuternicit să inspecteze şi să protejeze proprietățile transilvănene în timpul avansării trupelor românești în Transilvania. Autoritățile române l-au desemnat reprezentant pentru negocierile de pace de la Trianon, privitoare la retrocedările juste de obiecte înstrăinate în timpul războiului.

„Instituția noastră, ca și alte prestigioase instituții culturale bucureștene – Muzeul Național al Țăranului Român, Biblioteca Centrală Universitară «Carol I», Institutul de Istoria Artei «George Oprescu» – şi-a propus să omagieze împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Alexandru TzigaraSamurcaş, membru corespondent al Academiei Române. Personalitate complexă, mereu în vâltoarea evenimentelor – în calitate de prefect al Poliției bucureștene în timpul ocupației germane, de secretar al reginei Elisabeta sau de însărcinat cu identificarea şi protejarea bunurilor culturale mobile – a fost un erudit de seamă, cu interes autentic pentru multe domenii ale culturii. Cercetător asiduu al patrimoniului românesc, Tzigara-Samurcaş rămâne, mai cu seamă, ctitorul Fundației «Regele Carol I» și al «Muzeului de la Șosea», primul muzeu de etnografie şi artă națională.“ subliniază Alina Popescu, curator al expoziției, specialist în cadrul Cabinetului de Stampe, Fotografie, Hărți al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția, organizată de Cabinetul de Stampe, va fi deschisă în perioada 4-13 mai 2022, de luni până vineri, între orele 9-14. Intrarea este gratuită.

Galerie

DISTRIBUIE

error: Content is protected !!