AthenaPlus este o rețea de bune practici în cadrul programului CIP (Competitiveness and Innovation Programme), inițiată în martie 2013 și care se va încheia în august 2015.
Obiective
AthenaPlus va extinde experiența de succes acumulată în proiectul anterior ATHENA — în cadrul căruia au fost dezvoltate LIDO și MINT, utilizate pe larg în întregul ecosistem de proiecte al Bibliotecii Digitale Europene (http://www.europeana.eu/), inclusiv în proiectul în derulare Linked Heritage, pentru a avansa și a completa infrastructura operațională și instrumentele dezvoltate, dar și pentru a sprijini muzeele și alte instituții culturale în eforturile lor de a oferi conținutul digital prin Europeana.
Împărțit în șase pachete de lucru, proiectul este destinat să rezolve toate problemele legate de integrarea materialelor de bibliotecă în Biblioteca Europeană. Fiecare pachet de lucru este condus de un partener cu experiență și competență în domenii specifice, precum sondarea și analizarea pieței, modelare economică, recoltarea și gestionarea metadatelor și orice alte operațiuni care decurg din structurarea, managerierea și implementarea proiectului.
În actualul program pilot sunt implicate 26 de biblioteci, universități și consorții de biblioteci din Europa, urmând ca, odată stabilit modelul de agregare, acesta să poată fi extins la peste 400 de biblioteci din 40 de țări europene.
Țara noastră este reprezentată în acest nou serviciu de Biblioteca Academiei Române, cu un conținut digital de aproximativ 3500 de fotografii, desene și gravuri, cu valoare istorică și documentară atât pentru istoria națională modernă și contemporană, cât și pentru cea europeană, și de Biblioteca Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu. Descrierile bibliografice ale Bibliotecii Academiei apar în acest portal atât în limba română, cât și în limba engleză, ca urmare a eforturilor proprii depuse de această bibliotecă pentru un acces cât mai înlesnit al cercetătorilor științifici de pretutindeni la conținutul său.
București, 12-14 martie 2014
Biblioteca Academiei Române găzduiește în perioada 12-14 martie 2014 cea de-a treia ședință plenară organizată în cadrul proiectului AthenaPlus.
Florența 19 februarie 2014
În data de 19 februarie 2014, în cadrul proiectului AthenaPlus se organizează o sesiune de training pentru utilizarea produsului software MOVIO, instrument pentru proiectarea și publicarea de expoziții virtuale.
Prezentarea va avea loc în cadrul conferinței Museums and the Web Florence (MWF2014), desfășurată la Palazzo Vecchio din Florence, Sala d’Arme, Italia.
Mai multe informații sunt disponibile pe pagina proiectului AthenaPlus.
29 iunie 2011 | Barcelona