English
Gravura germana
 

Albrecht Dürer şi epoca sa. Gravură germană din secolele XV-XVI.


Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române a organizat anul trecut la Muzeul de Artă din Timişoara o expoziţie intitulată Albrecht Dürer şi epoca sa. Gravură germană din secolele XV-XVI. Începem anul 2014 cu această expoziţie la Bucureşti, în sala Th. Pallady, pentru a prezenta iubitorilor colecţiilor Bibliotecii acest tezaur inestimabil de gravură germană.

Expoziţia cuprinde o suită dintre cele mai importante gravuri pe metal şi xilogravuri ale lui Dürer, cea mai bogată colecţie din ţară,  cu tiraje preţioase din epoca artistului, dar şi gravuri ale unor artişti care au pregătit marile realizări ale maestrului de la Nürenberg, precum Michel Wolgemuth şi Wilhelm Plendenwurff, maeştrii artistului, câţiva Monogramişti şi corifei ai gravurii care au colaborat  cu el şi mulţi i-au fost elevi, precum Hans Burgmair, Jost Amman, Heinrich Aldegrever, Georg Pencz sau marele Lucas Cranach, aflat în fruntea unui atelier important la Wittenberg, artişti care s-au remarcat în acest univers special şi rafinat al gravurii.

Cabinetul deţine aceste planşe de la colecţionari cunoscuţi ca marele biolog Ion Cantacuzino, de la arhitectul Gheorghe Balş, de la  scriitorul şi criticul Oscar Walter Cisek, de la doctorul Mihai Ciucă şi în special din marea donaţie făcută de academicianul Gheorghe Oprescu.

Sperăm ca aşa cum la Timişoara un curator de la Centre Pompidou a remarcat valoarea internaţională a selecţiei noastre şi la Bucurereşti specialiştii să remarce efortul colectivului Cabinetului de stampe.

Vernisajul va avea loc marţi, 7 ianuarie 2014, orele 14.00, expoziţia rămânând deschisă până vineri, 17 ianuarie 2014.

 

 

Title

 
 
  Calea Victoriei 125, Sector 1, Bucureşti, tel 021.212.82.84, 021.212.82.85, fax 021.212.58.56
www.biblacad.ro