English
Omul și peisajul în grafica lui Gheorghe Petrașcu


Omul și peisajul în grafica lui Gheorghe Petrașcu


Vernisaj : miercuri, 26 iunie 2019, ora 13:30
Perioada de desfășurare: 26 iunie - 29 iulie 2019, L - V, orele 10-16

Catalog de expoziţie

Galerie foto expoziţie

Cu ocazia comemorării a 70 de ani de la moartea "baciului", cum îl numeau prietenii pe Gheorghe Petrașcu (1872-1949), Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române organizează o expoziție dedicată artistului. Grafica sa - desen și gravură - face obiectul expoziției Omul și peisajul în grafica lui Gheorghe Petrașcu, care va avea loc în sala Th. Pallady a Bibliotecii Academiei Române, între 26 iunie-19 iulie 2019 .

La vernisaj, în data de 26 iunie, orele 13:30, vor vorbi prof. dr. Cristian Velescu și doamna Cătălina Macovei, curatorul expoziției.

Moldoveanul de la Tecuci elaborează o operă solidă și profund realistă, în care se păstrează elemente din studiul maeștrilor, clasici sau moderni, naționali sau universali.

Oscar Walter Cisek îl încadrează în galeria peisagiștilor care iau o atitudine concretă față de peisaj; atât omul, în care se deslușește natura laborioasă a țăranului nostru, cât și arta sa poartă pecetea legăturii tainice cu pământul natal.

Din colecțiile Cabinetului de Stampe, care păstrează câteva sute de desene și gravuri, cele mai multe achiziționate de la familia artistului, vor fi expuse 76 de lucrări.

Expoziția este însoțită de un catalog, care cuprinde majoritatea lucrărilor deținute de Biblioteca Academiei Române. Catalogul este împărțit în mai multe secțiuni: lucrări expuse, lucrări care nu sunt prezente în expoziție și un capitol cuprinzând 60 de gravuri, în diferite stadii și tiraje, unele fiind trase de pe plăcile de zinc pentru gravură, care se află în fondurile Bibliotecii.

Catalogul este completat cu viața și activitatea artistică a lui Gh. Petrașcu, ilustrată prin fotografii, unele dintre ele inedite.

Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei RomâneTitle


 
 
  Calea Victoriei 125, Sector 1, Bucureşti, tel 021.212.82.84, 021.212.82.85, fax 021.212.58.56
www.biblacad.ro