Caută
Close this search box.
[language-switcher]
Caută
Close this search box.

Reviste românești de avangardă

Simbolul

Simbolul a fost o revistă bucureşteană preavangardistă publicată în patru numere
între octombrie şi decembrie 1912. Fondatorii ei au fost liceenii Ion Iovanaki (Ion Vinea) şi S. Samyro (viitorul Tristan Tzara), precum şi Marcel Iancu. Toţi trei erau pe atunci liceeni. Stilul textelor din revistă se poate încadra în postsimbolism, majoritatea semnatarilor lor având ulterior să evolueze înspre modernismul radical. Au mai colaborat la revistă Adrian Maniu, Emil Isac, Claudia Millian, Ch. Poldy, precum şi Iosif Iser, profesorul lui Marcel Iancu. Revista a popularizat totodată şi fauvismul şi cubismul, care n-au avut însă ecouri semnificative în România.

Chemarea

Chemarea apare în 1915 la București, în două numere, sub redacția lui Ion Vinea și Tristan Tzara.

Punct

Revistă de artă constructivistă internațională a fost o revistă românească de avangardă condusă de Scarlat Callimachi, editată de Victor Brauner și tipărită la București în 16 numere (dintre care primul publicat sub formă de poster) între martie 1924 și aprilie 1925. Revista era consacrată curentului numit constructivism.

Contimporanul

Contimporanul a fost o influentă revistă de avangardă, cu program constructivist, apărută la București în perioada 1922 – 1932. Redactorul șef al publicației a fost poetul Ion Vinea, alături de Marcel Iancu. Între 3 iulie 1922 și 7 iulie 1923 a avut o apariție săptămânală, apoi, între aprilie 1924 și ianuarie 1932, a avut o apariție lunară. Au apărut în total 102 de numere.

Integral

Revistă de sinteză modernă a fost o revistă literară avangardistă. Revista, care a apărut între martie 1925 și iulie 1928, a fost tipărită la București (unde a fost editată de Filip Brunea-Fox, Ilarie Voronca, M.H. Maxy și Ion Călugăru) și Paris (unde a fost editată de Benjamin Fondane și Hans Mattis-Teutsch).

Unu

Unu, avangarda literară a fost o revistă avangardistă condusă de Sașa Pană și Moldov, tipărită la București și Dorohoi între aprilie 1928 și decembrie 1932. Primele 10 numere au fost tipărite la Dorohoi, celelalte la București. La început, tirajul cuprindea 100 de exemplare, pentru ca la ultimele numere să se ajungă la 500 de exemplare. Numărul 18 al revistei nu a fost niciodată publicat, iar numărul 51 a fost distribuit în mai puțin de 50 de exemplare la nunta lui Moldov.

75 HP

75 HP a fost o revistă literară avangardistă ce îmbina elemente de constructivism și dadaism. Unicul număr al revistei a apărut în octombrie 1924 și a fost editat de Ilarie
Voronca, Stephan Roll și Victor Brauner. Au mai contribuit cu desene M.H. Maxy și Marcel Jancu.

Urmuz

Revistă de avangardă a fost o revistă literară românească de avangardă condusă de Geo Bogza și tipărită la Câmpina în 5 numere, între ianuarie și iunie-iulie 1928. Intitulată după pseudonimul scriitorului Urmuz, revista împletea elemente de dadaism și constructivism.

Coordonator:

Gabriela Dumitrescu, Sef Serviciu Manuscrise-Carte rară
Cătălina Macovei, Sef Cabinetul de Stampe

 

 

Biblioteca Academiei Române

error: Content is protected !!