Caută
Close this search box.
[language-switcher]
Caută
Close this search box.

“Palatul Înaltei Curţi de Conturi şi ctitorul său, George I. Lahovari – 125 de ani”

Organizatori: Biblioteca Academiei Române, Curtea de Conturi

08 octombrie 2024, ora 11

Biblioteca Academiei Române şi Curtea de Conturi organizează marţi, 8 octombrie 2024, ora 11:00, în Aula Academiei Române, dezbaterea ocazionată de apariţia lucrării “Palatul Înaltei Curţi de Conturi şi ctitorul său, George I. Lahovari – 125 de ani”, scrisă de prof. ing. Nicolae Noica, director general al Bibliotecii Academiei Române, şi apărută la Editura Vremea în anul 2024.

Vor vorbi academician Ioan – Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi, Silvia Colfescu, director Editura Vremea, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române.

Lucrarea a apărut datorită profesionalismului cu care Arhivele Naționale au păstrat Fondul de documente al Înaltei Curți de Conturi de la 1864 până la desființarea Curții în anul 1948. Fondul conține peste 180.000 file, dintre care puține au fost cercetate.

Curtea de Conturi împlineşte în acest an de 160 de ani de când a fost înfiinţată prin Decretul Domnesc 18/1864 semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

“Cel căruia i se datorează în bună măsură înălţarea palatului Înaltei Curţi de Conturi a fost George I. Lahovari, care, în calitatea sa de preşedinte, a solicitat miniştrilor de Finanţe fondurile necesare, perseverând pe lângă parlamentari şi prezentându-le „starea deplorabilă” în care funcţiona înalta Curte. Pentru a cunoaşte cel mai bine personalitatea acestui stâlp al Curţii de Conturi, dar şi om de mare cultură, am crezut că avem datoria ca astăzi, cu prilejul acestei sărbători, să-i prezentăm o parte din activitatea de consilier şi apoi de preşedinte.” (prof. ing. Nicolae Noica)

DISTRIBUIE

error: Conținutul este protejat !!