Organizator: Biblioteca Academiei Române.
11 decembrie 2024
Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“
În spiritul îndemnului transmis, cândva, de Ioan Bianu, pentru continuarea, cu cinste și devotament, a bunei administrări și dezvoltări a Bibliotecii Academiei Române, prestigioasa instituție de cultură a țării a găzduit, pe 11 decembrie a.c., în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”, un eveniment unic, legat de finalizarea proiectului tehnic „Furnizare sistem de stingere cu gaz inert și echipamente de stingere, detecție și alarmare incendiu aferente, pentru punerea în siguranță a depozitelor Bibliotecii Academiei Române și asigurarea managementului energetic al incintelor protejate în ansamblul lor”, o lucrare de importanță capitală, realizată în vederea protejării patrimoniului inestimabil al acestui așezământ de prim rang al României.
La manifestare, au fost prezenți acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române, membri marcanți ai corpului academic, profesori universitari, reprezentanți ai presei și ai corpului tehnic direct implicat în desfășurarea proiectului de față, numeroși invitați.
Cuvântul de deschidere a evenimentului i-a aparținut directorului general al Bibliotecii Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, implicat deosebit de activ în desfășurarea tuturor etapelor tehnice ale lucrărilor prevăzute în planurile inginerești specifice proiectului, dar și un urmaș de seamă al celor care au condus, pe parcursul celor aproape 160 de ani de existență instituțională, destinul cultural și administrativ al acestui locaș național, patrimonial și enciclopedic de cea mai înaltă ținută.
Plecând de la ideea că Biblioteca academică reprezintă acea poartă către lume care strânge și conservă, în colecțiile sale, fondul național de tipărituri și manuscrise, mărturii palpabile, de necontestat, ale istoriei și culturii române și universale, președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, a subliniat, în alocuțiunea prezentată, faptul că proiectul tehnic, recent concretizat, reprezintă un pas benefic privind gradul de protecție a bunurilor patrimoniale deosebit de valoroase din depozitele Bibliotecii (cărți, periodice, stampe, gravuri, piese numismatice, lucrări de pictură, icoane, desene ș.a.), instituție aflată sub egida Academiei, bunuri ce necesită un mediu sigur și adecvat și din această perspectivă. Astfel, „Alegerea soluției tehnice potrivite, unica admisă într-un astfel de caz, a reprezentat-o instalația de stingere cu gaze inerte (gaz curat), recomandată pentru spații culturale similare, precum: arhive, muzee, biblioteci, galerii de artă ș.a.”
De asemenea, directorul general al firmei „Stefadina”, Mihai Nicolae, a făcut, la rândul său, mențiunea că sistemul de față vine în întâmpinarea nevoii stringente de protejare a tezaurului inestimabil, pe care Biblioteca Academiei Române îl deține, fiind depuse, în acest sens, eforturi deosebite de către specialiști, în vederea creării celor mai bune condiții de securitate pentru uriașa moștenire culturală lăsată posterității de către înaintași.
La finalul manifestării, tuturor invitaților li s-a prezentat sistemul de stingere cu gaz inert, o rezultantă a profesionalismului actorilor implicați în desfășurarea proiectului tehnic încheiat.