Organizator: Biblioteca Academiei Române.
27 noiembrie 2024, ora 13
Sala „Theodor Pallady“
Pentru prima oară în istoria sa, Biblioteca Academiei Române scoate la lumină pentru public una dintre cele mai importante colecții de grafică – gravura olandeză, având ca temă principală peisajul. Este vorba de o veritabilă comoară, reunind semnături răsunătoare ale școlii de peisagiști olandezi, între care se numără Rembrandt van Rijn, nume sinonim cu măiestria în arta plastică.
Pictor de prestigiu, dar și gravor dăruit, Rembrandt van Rjin a adus un suflu nou în arta vremurilor sale, stilul său fiind catalogat de istoricul de artă Filippo Baldinucci, în 1686, ca fiind „extrem de bizar”. Rembrandt a lăsat posterității circa 300 de gravuri, dintre care trei vor putea fi admirate acum și de iubitorii de artă români.
Începută în secolul al XVI-lea cu Hercules Seghers, școala de peisagiști olandezi a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în secolul al XVII-lea, avându-i ca protagoniști pe Jan van de Velde, Rembrandt van Rijn, Allaert van Everdingen, Jacob Ruysdael, Jan Both, Adriaen van der Cabel, Adriaen van Ostade, Paul Potter și urmașii lor.
Secolul al XVIII-lea aduce în prim-plan alte nume sonore ale gravurii de peisaj, precum interesantul Cornelis Ploos van Amstel sau acei artiști care s-au oprit la imagini exotice din Extremul Orient, precum Frans de Bakker și călătorul Jacob Harrewijn, iar secolul al XIX-lea ni-i dezvăluie pe Josef Israëls și Johan Barthold Jongkind, considerați urmași ai peisagiștilor olandezi din secolul al XVII-lea, Jongkind fiind chiar mentorul unor impresioniști precum Alfred Sisley, Claude Monet etc.
Lucrări ale acestor artiști excepționali, bijuterii pentru orice colecție particulară și mai ales pentru cele de stat, se reunesc acum în expoziția de la Biblioteca Academiei Române, o ocazie rară pentru public de a admira opere de artă extrem de căutate și râvnite la nivel internațional.
Vernisajul va avea loc pe 27 noiembrie, la ora 13.00, în Sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române. Cuvântul de deschidere va fi susținut de către Academician Marius Andruh, Vicepreședintele Academiei Române, și de Directorul General al Bibliotecii, Nicolae Noica, Membru de onoare al Academiei Române. Expoziția va fi prezentată de Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu”, și de Cătălina Macovei, șefa Cabinetul de Stampe.
Expoziția va putea fi vizitată din 27 noiembrie până pe 10 decembrie 2024, de luni până sâmbătă, între orele 10.00 și 16.00.