Caută
Close this search box.
[language-switcher]
Caută
Close this search box.

Inginerul Constantin Orghidan (1874-1944). Industriașul și numismatul – ctitorul și binefăcătorul la 150 de ani de la naștere și 80 de ani de la moarte

Organizatori:  Episcopia Caransebeșului, Biblioteca Academiei Române.

5 septembrie 2024, ora 11

Cimitirul romano-catolic din Oțelu Roșu, jud. Caraș-Severin

 

În septembrie 2023 se împlinise una dintre dorințele testamentare ale inginerului Constantin Orghidan (1874-1944) – prin aducerea osemintelor și reînhumarea la cimitirul Bellu.

La 80 de ani de la trecerea la cele veșnice (29 august 1944) a marelui colecționar și donator al Academiei Române, care vreme de 79 de ani a odihnit în cimitirul romano-catolic din Oțelu Roșu (fost Ferdinand), jud. Caraș-Severin, s-a desfășurat, la inițiativa Episcopiei Caransebeșului, a Prea Sfințitului Părinte Lucian și a colaboratorilor săi, în special a părintelui consilier arhimandrit Casian, o impresionantă ceremonie de pomenire și de sfințire a cenotafului ridicat pe locul de veci în care a odihnit, protejat și secretizat de opresiunea regimului comunist, marele donator Constantin Orghidan.

 

Au oficiat Preasfințitul Episcop Lucian și un impresionant sobor, a fost prezentă o gardă de onoare, militară, și au participat, alături de gazde, reprezentanții Bibliotecii Academiei Române, respectiv prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, Director General al Bibliotecii Academiei Române, și dr. Emanuel Petac, de la Cabinetul Numismatic al aceleiași instituții, președinte al Societății Numismatice Române. Au participat, de asemenea, parohul romano-catolic din localitate și numeroase oficialități, primarul orașului Oțelu Roșu, comandantul local al Jandarmeriei, Directorul Direcției Județene de Cultură, profesori, reprezentanți ai societății civile locale etc.


Sala de conferințe „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului din Caransebeș

5 septembrie 2024, ora 18

 

În după amiaza aceleiași zile, la sediul Episcopiei Caransebeșului, în sala de conferințe „Mitropolit Nicolae Corneanu” a continuat evenimentul comemorativ, însoțit de prelegeri și de un bogat material ilustrativ, privind personalitatea, colecția, activitatea profesională și de mecenat a inginerului Constantin Orghidan.

În deschiderea acesteia, Preasfințitul Lucian a dat citire mesajului Părintelui Patriarh Daniel, transmis cu această ocazie.

În continuare, dl. prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și Director General al Bibliotecii Academiei Române, a susținut o prelegere care a avut ca temă „Inginerul Constantin Orghidan, un mare industriaș al României. Aspecte din viața și activitatea sa profesională și economică”.

Aceasta a fost urmată de prelegerea domnului dr. Emanuel Petac, de la Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române, cu tema „Inginerul Constantin Orghidan, un mare colecționar numismat și mecena al României”.

Cele două prelegeri au fost urmate de filmul documentar „Inginerul Constantin Orghidan, un mare industriaș și mecena al României”, realizat de Diana Ilica, cu colaborarea Academiei Române și a Bibliotecii Academiei Române, și prezentat prima dată pe TVR 1, sâmbătă 20 iulie 2024, la emisiunea „Ora Regelui”.

Evenimentul s-a încheiat cu cuvântul Preasfântului Lucian, episcopul Caransebeșului, care a precizat, dincolo de activitățile de mecenat ale marelui dispărut, faptul că „oamenii din ziua de azi ar trebui să se gândească la parcursul frumos pe care l-a avut acest om, care a pornit de jos și a urcat cu multă răbdare toate treptele”.

Video

DISTRIBUIE

error: Conținutul este protejat !!