Caută
Close this search box.
[language-switcher]
Caută
Close this search box.

Conferința „Biblioteca Academiei Române ‒ tezaur cultural și științific“

Sala “Dalles”

18 aprilie 2024, ora 18.00

Fundația Culturală Dalles a Academiei Române invită publicul joi, 18 aprilie 2024, la conferința „Biblioteca Academiei Române ‒ tezaur cultural și științific“, susținută de prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și directorul general al Bibliotecii Academiei Române. Evenimentul va avea loc în spațiul Sălii „Dalles“ din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, începând cu ora 18.

Conferința este dedicată promovării patrimoniului de excepție existent în Biblioteca Academiei Române. Înființată la 6 august 1867, Biblioteca Academiei este cea mai mare și mai bogată bibliotecă din România, cu o structură enciclopedică, formată din colecții ce acoperă o vastă diversitate tipologică, alcătuite din piese ce depășesc ordinul zecilor și sutelor de mii. Astfel, fondurile sale însumează peste 12 milioane de unități de bibliotecă, dintre care 10.000 de volume de manuscrise, peste 500.000 de piese de corespondență și arhivă, 138.000 de gravuri și desene, peste 300.000 de fotografii, 53.000 de documente cartografice, 190.000 de monede, medalii, plachete și sigilii, mai mult de 600 de pietre gravate, 55.000 de tipărituri muzicale și 660.000 de publicații periodice.

În colecțiile speciale ale Bibliotecii Academiei Române există piese de o valoare inestimabilă, cum sunt cele mai vechi tipărituri și manuscrise românești cunoscute, operele cronicarilor moldoveni și munteni, documente în limbile de cancelarie şi de cult care au circulat în interiorul spațiului românesc, cele mai vechi datând din secolele XI-XIII, hărți rare din secolele XVI-XVII, clișee fotografice pe sticlă și celuloid, dar și monede din Antichitatea greco-latină (secolele III î.H. – I d.H.).

Structura sa enciclopedică, constituită pe baza a numeroase donații, dar și a politicilor de achiziție permanentă, face din Biblioteca Academiei Române deținătoarea celui mai cuprinzător și mai valoros patrimoniu național de documente privind istoria şi cultura românească, civilizația universală, precum și evoluția domeniilor științifice.

Expunerea prof. Noica va pune accent pe diversitatea acestor colecții ale bibliotecii, care consituie o resursă esențială, indispensabilă în proiectele de cercetare academică.

 

Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, este un cunoscut inginer constructor, cadru universitar, fost ministru al Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului. În prezent este directorul general al Bibliotecii Academiei Române. Cercetător al documentelor de arhivă privind marii constructori și arhitecți ai României, profesorul Nicolae Noica are o bogată activitate publicistică, fiind autorul unor cunoscute studii și monografii referitoare la edificii reper în arhitectura bucureșteană: Banca Națională a României și personalități din istoria construcțiilor, Palatul Patriarhiei. Personalități și semnificații din istoria construcțiilor sale, Palatul Regal. Muzeul Național de Artă al României, Catedrala Mântuirii Neamului: istoria unui ideal, Palatul Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale și personalități din vremea construcțiilor, Palatul Universității din București și personalități din lumea constructorilor, Ateneul Român și constructorii săi, precum și Tradiții românești în construcțiile de lucrări publice, Reforma și lucrările publice în România ultimilor ani, 1997-2000. În calitate de director al bibliotecii a coordonat realizarea unei lucrări de referință, Istoria Bibliotecii Academiei Române, din care au apărut până acum două volume, în patru tomuri masive.

DISTRIBUIE

error: Content is protected !!