Caută
Close this search box.
[language-switcher]
Caută
Close this search box.

Vreme trece, vreme vine

Vernisaj

15 ianuarie 2021, ora 11:00

Biblioteca Academiei Române

Sala „Theodor Pallady“

Biblioteca Academiei Române a vernisat vineri, 15 ianuarie 2021, expoziţia documentară “Vreme trece, vreme vine”, dedicată aniversării a 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu şi celebrării Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul a avut loc în Sala “Theodor Pallady”, începând cu ora 1. Au luat cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române şi director general al Bibliotecii Academiei, prof. univ. Ioan Cristescu, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române. Academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Literatură şi Filologie a Academiei Române, a transmis un mesaj înregistrat.

A fost expusă integrala “Manuscrisele Mihai Eminescu”, ediţie facsimilată în 38 de volume, alături de care se vor afla manuscrisul 2262 conţinând “Legenda Luceafărului”, ediţii ilustrate din opera eminesciană, materiale şi documente de arhivă, corespondenţă, acte oficiale aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române şi în colecţiile Arhivelor Naţionale ale României. Pe simeză, Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei a expus peste 30 de desene în cărbune realizate de graficianul polonez Leonard Salmen, pasionat ilustrator al operei poetice eminesciene. Curatoriată de Gabriela Dumitrescu, şef Serviciu Manuscrise Carte Rară, expoziţia documentară aduce în prim plan actualitatea operei eminesciene în contextul cultural al secolului XXI.

Vernisajul a fost urmat de lansarea de către Romfilatelia a emisiunii poştale “150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni”, desfăşurată la Mănăstirea Putna, în anul 1871. Emisiunea poştală se doreşte a fi un omagiu adus implicării în mişcarea unionistă a poetului Mihai Eminescu. Expoziţia rămâne deschisă în perioada 15-29 ianuarie şi poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10-14, cu programare la adresa directie@biblacad.ro sau la telefon: 021.212.58.56

Ziua Culturii Naţionale, ajunsă la a 11-a ediţie şi celebrată în fiecare an la data aniversării poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare cu statut naţional iniţiată de Academia Română în anul 2010. Astfel românii de pretutindeni marchează festiv o zi de promovare a valorilor culturii naţionale.

Biroul de comunicare al Academiei Române

Galerie

DISTRIBUIE

error: Content is protected !!