09-14 aprilie 2018
Biblioteca Academiei Române
Sala „Theodor Pallady“
Expoziția de fotografie „Matrice și Percepție” a fost prezentă pe simezele sălii „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române în perioada 9-14 aprilie 2018.
Curatorul expoziței, Mirela Momanu remarcă:
„Lucrările prezentate, deși par a fi diferite ca abordare, ele sunt unite în esență. Cristian Roșeanu – pictor și creator de colaje – este un observator fin al elementelor repetitive, al structurilor artistice și al texturilor pline de esență. Marius Surleac – poet, traducător, fizician – este un iubitor al străzii și al personajelor sale, al elementului uman inclus în structuri geometrice. Două suflete artistice cu precedente diferite de creație, dar care prin prisma fotografiei au reușit să prezinte un limbaj comun, cel al viziunii asupra lumii pentru a delecta și inspira privitorii. Două viziuni diferite asupra elementelor existente din jurul nostru, dar care sunt unite prin prisma matricii cotidiene în care trăim și în care realizăm în mod indubitabil legături cu tot ceea ce ne înconjoară.
De ce MATRICE?
Pentru că lumea în care ne naștem, ne dezvoltăm și evoluăm este o matrice! Fiecare își are locul său, viața și pasiunile sale, personalitatea și creativitatea individuală. Dar individualul se compune cu ceea ce este în jurul fiecărei unități, creând astfel conexiuni matriciale care fac ca viața să nu fie doar o cale simplă cu început și sfârșit, ci un univers amplu, în care legăturile sunt multiple și foarte complexe.
De ce PERCEPȚIE?
Pentru că toate simțurile au fost angrenate de matricea în care trăim. Vedem, simțim, auzim, gândim, procesăm tot ceea ce percepem, fapt ce generează noi și noi percepții. Și, din nou, într-un cerc nesfârșit, percepțiile generează noi legături incluse iar în matricea vieții.”