05-16 februarie 2018
Biblioteca Academiei Române
Sala „Theodor Pallady“
Artistul vizual Marius CRISTEA vernisează marți, 6 februarie 2018, orele 18, expoziția personală la Biblioteca Academiei Române. Evenimentul va avea loc în sala „Theodor Pallady”.
Expoziția va fi prezentată de curatorul Mihai PLĂMĂDEALĂ.
„Marius Cristea este un artist al proiectelor, dacă admitem existența unei asemenea categorii stilistice. Modul de a lucra deopotrivă cu părțile și cu întregul este principalul său atribut identitar. Latura materială se împletește în mod fericit cu cea conceptuală. Altfel spus, fiecare artefact, fie el pictură, desen sau obiect, câteodată toate acestea la un loc, are valoare estetică în sine, participând totodată la un adevăr mai cuprinzător decât cel al legilor de compoziție internă, al căror rezultat este.
Cristea își concepe planurile expozițiilor cu mult timp înainte de campaniile propriu-zise de lucru, sesiuni care sunt, de asemenea, bine așezate în calendar. Este vorba despre timpul de grație aflat în spatele proiectelor sale. Pașii morfologici sunt urmați fără căutarea scurtăturilor. Dimensiunea materială își joacă din plin atuurile. Suport, pigment, șasiu ori dimensiune fizică, toate aceste trec prin filtrul sine qua non al tipului de imagine cu care operează.”
Mihai PLĂMĂDEALĂ, curator
„De la orice cuvânt poate începe o poveste din care să se desprindă în cele din urmă o idee. Germinația logosului și devenirea sa transfigurată, fară nicio îndoială, poate deveni sub semnele frumosului artă. Pot fi invocate nenumărate exemple pornind de la valoarea estetică pe care o avea în orientul îndepărtat caracterul, litera trasată în tuș pe o stampă, sau cuvântul bogat transformat în ornament în islam, până la caligramele lui Apollinaire de la începutul secolului trecut și suita exemplelor putem spune că nu are sfârșit.
Demersul artistic sub semnele căruia se dorește a fi situată această expoziție poate fi îngemănat cu încercarea de a da expresie unei revelații, a unei viziuni ce se situează în sfera transcendenței, dar în egală măsură se oglindește în cotidianul perceput nu atât ca elemente, ca întâmplări, ca povești, cât mai ales în forma sa de reprezentare.”
Radu George SERAFIM, realizator de televiziune, critic de artă și scriitor
Cele cinsprezece lucrări, care alcătuiesc expoziția de la Biblioteca Academiei Române, prezintă publicului un univers al colecțiilor: Semnul Vieții și Face to face.
Marius CRISTEA mulțumește Bibliotecii Academiei Române pentru sprijinul acordat în organizarea expoziție în sala „Theodor Pallady”.