Sesiune aniversară
Aula Academiei Române
13 septembrie 2017
Vernisaj expoziţie
Sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române
13 septembrie 2017
Seminar ştiinţific
Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române
14-15 septembrie 2017
La început mă gândisem să vorbesc despre Biblioteca Academiei Române ca tezaur național de cultură românească. […] Noi tot vorbim despre patrimoniul Academiei Române și ne gândim la proprietățile pe care încercăm să le obținem cu procese – este vorba de clădiri, de terenuri agricole, de păduri –, dar adevărata comoară se găsește aici, la Biblioteca Academiei.
Aici am avut ocazia să văd bogăția de monede, care valorează imens, aici se găsesc gravuri și desene, fotografii rare, se găsesc manuscrisele cele mai importante care au valoare imensă pentru cultura română și pentru nația română.
Comunicat de presă
11 septembrie 2017
Miercuri, 13 septembrie 2017, începând cu ora 10, în Aula Academiei Române va avea loc sesiunea festivă dedicată împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Academiei Române. La eveniment vor participa conducerea şi membrii Academiei Române, oficialităţi ale Statului român, invitaţi din partea ambasadelor şi reprezentanţi ai instituţiilor culturale româneşti. Sesiunea festivă va fi condusă de acad. Florin Gheorghe Filip, directorul general al Bibliotecii Academiei Române.
Manifestarea va fi urmată în sala „Theodor Pallady“ de vernisajul expoziţiei „Biblioteca Academiei Române – Tezaur de cunoaştere“, în care vor fi prezentate exponate din colecţiile Bibliotecii Academiei Române. Vor expune Cabinetul de Manuscrise – Carte rară, Cabinetul de Stampe şi Cabinetul de Numismatică.
Seria de evenimente dedicată împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Academiei Române continuă joi şi vineri, 14-15 septembrie 2017, în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, cu Simpozionul „Valori patrimoniale ale Bibliotecii Academiei Române“.
Biblioteca Academiei Române, fondată la data de 6 august 1867, este prin statut şi misiune cea mai reprezentativă bibliotecă cu rol naţional patrimonial din România. Deţine aproape 14 milioane de unităţi de bibliotecă, concretizate în carte rară, carte veche, manuscrise, hrisoave domneşti, documente de arhivă, stampe, fotografii, atlase şi hărţi, presă, numismatică. Biblioteca Academiei Române este, în prezent, o bibliotecă de şi pentru cercetare ştiinţifică, vizitată anual de cercetători din ţară şi străinătate.
Biroul de comunicare al Academiei Române